Přírodní alternativy k léčbě migrény

19.09.2022

Možná jste dosud nenašli přílišné pochopení u vašeho lékaře ohledně užívání doplňků stravy. Ty jsou však například Světovou federací neurologů doporučovány. Dnes již existuje i celá řada studií o účincích některých bylin. Pomozte svému lékaři k tomu, aby zase on pomohl vám: nebojte se ho zeptat, zda již slyšel o nejnovějších pokrocích v léčbě migrény, a případně mu poskytněte informace z důvěryhodného zdroje jako je Migréna-help. 

Lékaři jsou často přetížení, a proto je pro ně mnohdy snazší a rychlejší předepsat klasickou léčbu, než pacientovi vysvětlovat význam vitamínů, stravy a životního stylu. Jako pacienti však takovému přístupu nemusíte být vydáni - naopak všichni se můžeme podílet na změně v této oblasti. Alternativní možnosti mohou být vhodným doplněním farmakologické léčby.

Jaké jsou alternativní možnosti? Každý si musí vyzkoušet a najít vlastní cestu, která mu bude pomáhat migrénu lépe zvládat nebo dokonce pomůže snížit četnost záchvatů. Zde je seznam některých osvědčených rad, které doporučují odborníci:

Užívání hořčíku

Podle některých údajů až 50 % pacientů s migrénou trpí nedostatkem hořčíku. Proč tomu tak je?

  • Naše strava je chudá na minerály a stopové prvky. 
  • Při stresu se z těla vyplavuje hořčík a další minerály a vitamíny. 
  • Roli může hrát genetická predispozice.
  • Ne vždy tělo absorbuje hořčík správně, někdy je potřeba vyzkoušet různé formy - rozpustné nebo klasické tablety, případně injekce. Někdy může být špatné vstřebávání hořčíku spojené s problémy s ledvinami. 

Mezi příznaky nedostatku hořčíku řadíme zejména špatné prokrvení organismu (chlad, studené ruce, nohy), svalové křeče, premenstruační syndrom či bušení srdce. To vše se užíváním hořčíku zlepší. Někteří odborníci doporučují také masti či spreje s hořčíkem. Ale pozor: užívání hořčíků může u některých osob způsobovat průjem. 

Mezi přírodní zdroje hořčíku patří zejména ořechy, luštěniny, semínka, cereálie, banány, zelená listová zelenina nebo třeba avokádo.

Užívání řimbaby obecné a zázvoru

Řimbaba je bezpečný přírodní produkt, který si můžete dokonce sami vypěstovat na zahrádce. První studie na účinky řimbaby v léčbě migrény byla provedena ve Velké Británii, výzkumníci si ji sami pěstovali na nemocniční zahradě. Studie prokázaly preventivní účinky řimbaby na migrénu. 

Můžete ji jíst jako salát (ale pozor - je hodně hořká) nebo z ní lze vařit čaj či dělat tinkturu (u které je však třeba dát pozor na alkohol jako potenciální spouštěč záchvatů migrény). Pokud máte z alkoholu obavy, můžete si tinkturu nakapat do vlažného čaje a vypít jej až po pár hodinách, kdy se alkohol vypaří. 

Další možností je potom užívání bylinných tobolek řimbaby v kombinaci s hořčíkem a dalšími prospěšnými látkami. 

Zázvor se potom doporučuje zejména při nevolnosti a pocitech na zvracení, je také protizánětlivý a podporuje trávení. Odborníci doporučují raději užívat kapsle oproti čerstvému kořenu, protože nelze pro ostrost zázvoru zkonzumovat příliš velké množství naráz. Jiní odborníci doporučují užívat zázvor např. v podobě šťávy, nakrájený na plátky, v podobě čaje, nebo je možné konzumovat sušený zázvor či ve formě bonbónů, které je nejlepší užívat s nastupujícím záchvatem nebo při nevolnosti a zvracení.

Stejně jako zázvor je od nepaměti známá pro své protizánětlivé účinky také kurkuma. Kurkuma detoxikuje a je přírodním prostředkem proti bolesti. Doma si můžete smíchat mletou kurkumu, mletý zázvor, pepř a med a při záchvatu užívat lžičku rozmíchanou ve vlažné vodě s citrónem.

Užívání koenzymu Q10

Tato látka je je důležitá pro správné fungování srdce, svalů a mozku a tělo ji  produkuje přirozeně. Lidé s migrénou jí však obvykle mívají nedostatek. Pokud to není váš případ, žádný účinek bohužel nepocítíte. Jeden ze tří pacientů s migrénou však nedostatkem koenzymu Q10 trpí, takže pokud jste to vy, pocítíte doslova dramatickou změnu v množství migrenózních záchvatů. 

Je poněkud složitější zjistit, zda člověk trpí nedostatkem koenzymu Q10 než např. hořčíku. Ale i zde existuje možnost nechat se otestovat. Nejjednodušší cesta je však podle nás vyzkoušet užívání koenzymu Q10 denně po dobu jednoho měsíce a uvidíte, jestli se něco změní. Koenzym Q10 dodává energii, proto je třeba užívat jej ráno, abyste neměli problémy se spánkem. 

Přírodními zdroji tohoto enzymu jsou zejména hovězí srdce, játra a ledviny, špenát, sójové boby, kukuřice či brokolice.

Užívání vitamínů B12, B2 a D

Jednou z levných cest v prevenci migrény je užívání vitamínu B, a to ideálně dvakrát denně. Výsledky se dostaví po několika měsících, nečekejte je ihned. Zejména vitamin B12 (riboflavin) se v provedených studiích ukázal jako velmi efektivní prevence migrény. Dalším vitaminem je vitamin D známý jako "vitamín slunce", který je důležitý pro kosti, dobrou náladu i imunitní systém.

Nedostatek vitaminu B12 se projevuje chudokrevností, hubnutím, zhoršováním paměti, duševní výkonnosti, svalové koordinace, třesem a "mravenčením" v končetinách. Hlavním zdrojem tohoto vitaminu v potravě jsou živočišné produkty: vejce, mléko, sýry, maso a vnitřnosti. Přírodním zdrojem vitaminu D je potom zejména sluneční záření; je také obsažen ve stravě bohaté na tučné ryby, vejce, máslo, játra a najdeme ho také v houbách, mléce, jogurtu, tofu či cereáliích.

Užívání devětsilu lékařského 

Devětsil je podle nejmodernějších studií velmi efektivní přírodní produkt na prevenci migrény. Je zde však jedno pozor: je důsledně třeba dbát na doporučené dávkování - pokud totiž není výtažek z devětsilu proveden správně, může obsahovat toxické alkaloidy. Dalším rizikem je podle Neurology Times poškození jater u trvalého užívání. Je tedy třeba, aby u produktu bylo specifikováno, že tyto nebezpečné alkaloidy neobsahuje. Proto se nedoporučuje užívat nezpracované produkty devětsilu např. v podobě čaje.

Jak funguje devětsil? Obsahuje tzv. petasiny, což jsou látky, které působí protizánětlivě. Tyto látky regulují bílkovinu, kterou produkuje mozek a která způsobuje zánět a tím i migrenózní bolest. 

Změny životního stylu

Nezapomeňte na:

  • pravidelný spánkový režim,
  • pravidelné, zdravé stravování, které zahrnuje např. omezení cukru a dalších potravin, které můžou spouštět záchvaty migrény,
  • eliminace stresu a toxinů ze životního prostředí,
  • pohyb na čerstvém vzduchu.

Ve Švédsku proběhl výzkum mezi 46 000 pacienty s bolestmi hlavy (z nichž většina trpěla migrénou) a výsledkem bylo zjištění, že čím více pohybu, tím méně záchvatů. 

Naše tipy

  • Pokud doplňky kombinujete, začněte nejprve s jedním, počkejte pár dní a pak teprve přidejte další. Kdyby se u vás projevila alergie nebo například trávící obtíže, budete vědět, ze kterého doplňku to je. 
  • Než začne doplněk působit, trvá to i několik týdnů či dvou měsíců. Proto je třeba být trpělivý. Ideální je přístupy kombinovat, protože jde o dlouhodobý proces: zvolte některý doplněk stravy a nezapomeňte současně na změny životního stylu.
  • Užívání doplňků stravy a bylinných přípravků je dobré konzultovat s lékařem. Přineste lékaři seznam doplňků, které užíváte - i některé doplňky stravy a bylinky (např. třezalka tečkovaná) mohou být kontraindikací při užívání léků.
  • Pokud užíváte klasické léky, zkuste je po konzultaci s lékařem doplnit uvedenými alternativami, třeba se vám počet záchvatů postupně sníží a s nimi i množství užívaných léků. 

Jak poznat, že je značka doplňků stravy kvalitní? 

Ty nejznámější značky jsou často vlastněné velkými společnostmi. Tato situace je spíše pozitivní než negativní - tyto velké společnosti totiž zajistí, aby byla zachována kvalita produktu. Obecně lze říct, že je-li možnost zakoupit si v lékárně dražší, certifikovaný doplněk stravy, je to z hlediska kvality jistější než prostředky od drobných výrobců a prodejců, protože množství i kvalita účinné látky je v certifikovaném produktu kontrolována.


Zdroj: Migraine Again, Wikipedia. Poznámka: Článek obsahuje reklamní sdělení.